ANN TAEYMANS-BOEL
ANTWERPEN • Ann Taeymans-Boelschildert op zijde sedert de jaren zeventig. Daarmee was ze één van de eersten in België. Haar eerste kennis veroverde zij dan ook in haar atelier, met vallen en opstaan, bij gebrek aan vakliteratuur of andere vorm van scholing.

Later volgde ze de evolutie op de internationale scène op de voet op en paste ze ook in haar eigen werk toe. Dit werk is daarom zeer gevarieerd, met een eerder explosief kleurgebruik als rode draad.

Eind jaren ‘80 werd haar werk opgemerkt door het CC De Kern in Wilrijk/Antwerpen en werd ze gevraagd als docente voor hun hobbywerking. Het begin van jarenlang lesgeven.

Toen cursisten haar na afloop van de lessenreeksen vroegen hoe ze zich verder konden bekwamen en ook de wens te kennen gaven van elkaar opnieuw te ontmoeten, richtte Ann in 1990 Habotai FV op, socio-culturele vereniging voor zijdekunstschilders. Jarenlang spande zij zich in om de vereniging te laten groeien en bloeien.

Ondertussen heeft ze zich inderdaad een plaats veroverd op de internationale scène, niet in het minst na de organisatie van “Het Gouden Penseel”, internationale wedstrijd voor zijdekunstschilders waarvoor Ann het initiatief nam.

Na de boomjaren 1980-2000 was het een tijdje stil rond zijdeschilderen. Als modeverschijnsel op de hobbymarkt had het afgedaan. In de laatste jaren wordt echter een hernieuwde belangstelling voor het zijdeschilderen ervaren. Daardoor ontstond ook een nood aan nieuwe vakliteratuur, die de exploratie en vooruitgang van de technische mogelijkheden in de verf zet. Daarom nam Ann de beslissing al haar kennis en ervaring te bundelen in een boek. Het zou niet alleen de hedendaagse techniciteit van het schilderen op zijde uiteenzetten maar vooral ook inspelen op de specifieke vragen en noden van de leerling. Al die jaren les geven hadden haar immers doen inzien waar zijn/haar struikelblokken precies liggen. Uiteindelijk bleek de materie zo uitgebreid te zijn, dat Ann besliste ze op te splitsen in drie boeken.